Termékajánló
Naptár
2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
Hírek
2021.04.11 13:18

- Szauna olajozása viaszolása..

SZAUNA FELÜLETKEZELÉSE

Szauna beltéri felületkezelése

Szauna beltéri felületkezelése

A szaunák belső téri felületkezelésének anyagát érthetően gondosan kell megválogatni. A faanyagot meg kell védeni a magas és erősen és gyorsan változó páratartalom és hőmérséklet következményeitől, biztosítani kell tartósságát, esztétikai megjelenését és tisztíthatóságát, magának a felületvédő anyagnak is ellenállónak kell lennie a hatásokkal szemben, és ezt úgy kell tennie, hogy a bevonatból ne kerüljenek káros anyagok a levegőbe. A lakkok erre a feladatra kifejezetten alkalmatlanok, részben azért, mert kitűnő vízzáróságuk miatt lezárják a fa természetes páramozgásának útját, részben emiatt el is indul a repedezés, leválás, és a sérült felület korrekt javítása is nehézkes. Majdnem ugyanez érvényes a lazúrokra is. Mindkét megoldásnak van még két-három lényeges hibája, az egyik, hogy felületük felforrósodik, a neki támaszkodás ilyenkor kellemetlen élményedet okozhat, a felület elektrosztatikus feltöltődésének esélye is fennáll, és megfoszt bennünket a bevonat a faanyag kellemes és gyógyító illatától.

Éppen emiatt sok gyártó egyáltalán nem kezeli semmilyen szerrel a szaunák belső felületeit, ami  családias jellegű használat esetén talán elfogadhatő, de közösségi típusú használatnál már felvetődhetnek higiéniai, tisztíthatósági problémák.

A PNZ környezetbarát felületkezelő anyagai közül a szaunák felületkezelésére az alábbi jól bevált rétegrendet javasolja:

 

  1. változat: Egy- két réteg PNZ- HOLZ-WACHS-W színtelen  vagy színezett. Szakmai körökben vitatott, hogy az ülőfelületet is kell e kezelni, van olyan vélemény (szokás) is hogy az  maradjon kezeletlen, és inkább gyakrabban kell cserélni a fáját, mások- már csak higiéniai okokból is- ugyanúgy kezelik azt is mint a többi felületet. Nyilvánvalóan mindenkinek igaza van.
2. Én magam a PNZ Keményviasz- olajjal csinálom, szerintem az a legjobb, bár egy tündérnyit drágább.

3. Fentiekkel szinte egyenértékű szauna olajozására  a PNZ OBJEKTÖL, a PNZ TERMÉSZETES FAOLAJ, és a PNZ MUNKALAP OLAJ is,  viaszolására pedig a PNZ Bútorviasz, és a PNZ BIO Padlóviasz is.

4. Régóta rutinszerűen használják a szauna olajozására a speciális paraffinolajat is. Kellemes, megbízható anyag.

A PNZ az ülő- és háttámla felületekre is ajánlja a fenti felületvédelmet.

 

 

dő kód: