Termékajánló
Naptár
2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Hírek
2021.04.11 13:18

- Általános festési tanácsok...

 

Felhasználás

  • Fontos, hogy az anyagok használata előtt olvassuk el a részletes használati útmutatót. A helyesen felhasznált anyag sok örömöt, de a helytelen alkalmazás bosszúságot okozhat. A polírozást igénylő termékeknél a túl sok anyag felvitele vagy a polírozás kihagyása soha nem száradó, ragacsos felületet eredményez.
  • Minden folyékony terméknél nagyon fontos, hogy használat előtt alaposan felkeverjük. Ha nem így kezdünk, akkor a raktározás során a doboz aljára ülepedett pigmentek a munka végén erősebb színt adnak, mint az elején. Éppúgy, mint mikor a gyümölcslevet nem ráztuk fel, és az utolsó pohárra marad a sűrűje.
  • Ha azonos színű, de eltérő gyártási számú dobozokat használunk fel, érdemes festés előtt egy nagyobb edényben összeönteni és elkeverni. A természetes alapanyagok változó jellemzői miatt két gyártás közt előfordulhat minimális, árnyalatnyi eltérés.
  • A PNZ termékek természetes anyagokból készülnek, megszáradás után a felület nem károsítja az egészséget. De ez nem igaz folyékony állapotukra, ezért ügyeljünk, hogy gyermekek elől elzárva tároljuk, és a használat során betartsuk a biztonsági előírásokat. Ezek egy része a dobozon is szerepel, de üzemszerű használatnál tanulmányozzuk át a termék biztonsági adatlapját.
  • A termékek a dobozban felhasználásra kész állapotúak, hígítást nem igényelnek.
  • A fa természeténél fogva sokféle anyagú és állapotú felület. Ha biztosak akarunk lenni az eredményben, minden munka előtt végezzünk próbakenést egy leeső darabon, hogy lássuk milyen lesz.
  • Ha egy olajnál azt olvassuk: felhordás telítésig, az azt jelenti, hogy a felületre felkenünk egy réteget, és amint felszívódik, rögtön pótoljuk a még nedves felületre. Ezt egészen addig ismételjük, amíg a felület egyenletesen nedves lesz, és a fa már nem szív fel több olajat. Minél szárazabb és durvább a faanyag, annál több anyagot vesz fel. Ha telítésig ivódott, akkor durva polírpárnával bedolgozzuk a felületbe a maradékot, azaz szárazra dörzsöljük. Legegyszerűbb polírozógéppel vagy fúrógépbe fogott polírpárnával. Akkor vagyunk készen, ha a felület sehol sem marad nedves. Néhány termék esetén ez nagyon fontos, mert a nedvesen maradó részek sosem száradnak meg, ragadósak maradnak.
  • A viaszokat általában puha ronggyal, lágy kefével, puha polírpárnával polírozzuk. A felület jellegétől és méretétől függően ezt kézzel, fúrógépbe fogott polírpárnával vagy polírozógéppel végezhetjük.


A kész felület

  • A viaszok, olajok sokkal vékonyabb réteget alkotnak, mint a szintetikus festékek és lakkok, így kiadósságuk lényegesen nagyobb, tehát, az egy négyzetméterre számított költségeink végül hasonlóak lesznek.
  • A termékek felhordásakor ne számítsunk a szintetikus lazúroknál és lakkoknál megszokott vastag, kemény bevonatra. Az olajok a faanyag felső rétegébe ivódva keményednek ki, tehát a fafelületet szerkezetében erősítik meg. A viaszok a felületbe kapaszkodva védik a fát, a viaszolt a felület keménysége a faanyagénak felel meg. A PNZ termékek legtöbbje nyitott pórusú felületet ad, ami szabad szemmel nézve azt jelenti, hogy a felületet oldalról nézve a fényt nem mindenhol tükrözi egyformán. A faanyag puhább pásztái kirajzolódnak, pórusosabbak, mattabbak lesznek, míg a keményebb pászták zártabb, fényesebb felületűek.
  • Gyakori kérdés az olajozott, viaszolt felületek várható élettartama. Mivel ahány felület, annyi igénybevétel, nagyon nehéz ezt számszerűsíteni, hiszen időjárás, napsütés, koptatás, faanyag és még számos tényező befolyásolja. Érdemes tehát évente körbejárni a kezelt felületeket, és ránézésre eldönthető, hol igényel a felület tisztítást, karbantartást, esetleg újrakezelést. A gondosan karbantartott felület élettartama évtizedekre nyúlik, míg az elhanyagolt felület évek alatt tönkremehet.

Ápolás, karbantartás

  • Ügyeljünk, hogy a munka végén megmaradó mennyiségbe szennyeződés ne kerüljön, azt gondosan lezárva még évekre eltehetjük, alkalmas a későbbi javításokra, utókenésekre.
  • Az olajozott, viaszolt felületek nagy előnye, hogy foltban is javíthatók. Azaz, ha az ajtónál, ahol sokat járunk, kikopott a parketta, nem kell az egész szobát újra kezelni, egyszerűen javítható csak a kopott részen, és a polírozás után nem vehető észre eltérés. Persze, ehhez időben kell lépnünk, amíg még nem a színes réteg vagy maga a faanyag sérül.
  • Az ápoló viaszok önmagukban is alkalmasak lehetnek bevonatnak, de vegyük figyelembe, hogy kevésbé tartósak és kopásállók, azaz gyakrabban kell újraviaszolni a felületet.
  • Az olajozott padlók tisztítására és ápolására is ajánlunk PNZ termékeket. A minőség fenntartása és egészségünk védelme érdekében használjuk ezeket erős szintetikus vegyszerek helyett.

dő kód: