Termékajánló
Naptár
2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Hírek
2021.04.11 13:18

-Padlóviasz, apadlóviaszolása

Azt nagyon fontos tudni, hogy padlót viaszolni egyszerű dolog.

           A viaszolás arról szól hogy egy megfelelő tulajdonságokkal bíró viasszal -nevezzük eztegyszerűenpadlóviasznak- finoman bekenjük a felületet, majd némi száradás után felpolírozzuk.
Bár a viaszolás egyszerű dolog, néhány dolgot azért érdemes tudni róla.

Milyen viaszt alkalmazzunk a padlóviaszoláshoz ?

- feltétlenül természetes viaszból, természetes anyagok hozzáadásával készült padlóviaszt alkalmazzunk !  A padló viszonylag nagy felület, nagyon nem mindegy, hogy egy szintetikus anyag káros kipárolgásában élünk, vagy  méhviasz és más természetes növényi olajok, és viaszok illatát élvezzük.
- lehetőleg padlóviaszt alkalmazzunk, mert annak összetétele nagyobb kopásállóságot,  vízállóságot, csúszásmentességet biztosít, mint pl. a bútorviszok.
- lehetőleg ne alkalmazzunk narancsolajjal illatosított készítményeket  a padó viaszolásánál.  A kellemes  narancsolaj illat nagy töménységben és tartósan    belélegezve nem egészséges.
-olyan padlóviaszt válasszunk, amelynek felhordására megfelelő technológiánk van. Házilagos, saját, otthoni kivitelezésre válasszuk pl. a PNZ-BIO-FUSSBODEN-WACHS- t. Ezt egyszerű kézi eszközökkel is felhordhatjuk vagy egy kis fúrógéppel vagy kézi polírozógéppel is - bár lassabban- de jó minőségben elkészíthetjük a viaszbevonatunkat. Ne vegyünk pl." Forrón szorható viasz"-t,  mert nincs forrón szóró berendezésünk.
- Válasszuk viszont a a PNZ- forrón- szórható- viaszt, ha iparszerűen szeretnénk viaszolni, és van forrón- szóró készülékünk, mert a forrón szórható viasszal sokkal gyorsabban és takarékosabban lehet viaszolni!
-Válasszuk viszont a PNZ- HIGH-SOLID-OLAJVIASZT, ha padlóviaszolással gyakrabban is  foglalkozunk, mert pl. burkolók vagyunk, és van egytárcsás csiszoló- políozó gépünk. A PNZ-HIGH-SOLID ÖL-WACHS egyszerre olajoz és viaszol, gyors munkára alkalmas, és elképesztően kiadós, egy liter 50 m2.re is elegendő lehet !
-Válasszuk viszont a PNZ-FINISHFILL-t, ha bevonatos készpadlót fektettünk, és azt szeretnénk, hogy az illesztéseknél a felmosóvíz ne szivárogjon be és ne menjen emiatt tönkre a padlónk. Ilyenkor a finisfillel átpolírozva a felületet bezárjuk a réseket, és tartós lesz a padlónk. Bár ez a művelet kb.100-150  Ft/m2 többletköltséget jelent, az eredmény viszont egy megnyugtató minőségű padló lesz !

Olajozzunk e viaszolás előtt?

- Az attól is függ, milyen az alapfelület ! Ha egy már viaszolt felületet újítunk fel, akkor  valószínűleg felesleges olajozni előtte.
 Az új, még kezeletlen padlók olajozása nem kötelező, de  fontos ! Az alapozó olaj jól beszvódik a felületbe, és növeli annak vízzáróságát. és valamennyire a kop
ásállóságát is. Az olajozott felületen majd jobb lesz a viaszolás minősége és kiadóssága is, tehát az olajozásba fektetett költség egy része a viaszolásnál visszatérül.
 
Miért nem alkalmazunk csak viaszt, vagy csak olajat ?

- Alkalmazhatunk csak viaszt, vagy csak olajat. 

A kombinált alkalmazás viszont jobb minőséget eredményez.. Az olaj javítja a vízállóságot és kopásállóságot, de nem antisztatikus, és nem elég jól fényezhető. A viasz nem ivódik úgy be a fába, nem annyira vízzáró, viszont jól fényezhető, antisztatikus, kellemes, selymes  tapintású.

Mik azok az olajviaszok ?
 Amikor az olajokat és a viaszokat megfelelő gyártástechnológiai eljárással összekeverik, olajviaszt  állítanak elő. Az olajviasz egyesíti magában a kétféle anyag jó tulajdonságait. Az olajviasz   vízzárró és egyben jól polírozható, antisztatikus, kopásálló  felületet eredményez.

Munkafogások:

- Az olajozásnál vigyázni kell arra, hogy csak annyi olajat hagyjunk a felületen, amennyit az felszívni képes. Felszívódás után (10-30 perc) a felesleget a felületről le kell törölni!
-A viaszolásnál a cél a minél- vékonyabban történő felvitel, és az időben történő polírozás !
- Mindkét eljárásnál be kell tartani a külső körülményekhez ( -hőmérséklet, páratartalom, szellőzés ..) és az alkalmazott anyag tulajdonságaihoz igazodó száradási időket 
dő kód: