Termékajánló
Naptár
2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
Hírek
2021.04.11 13:18

- Sárgulás elleni védelem

SÁRGULÁSGÁTLÓ

Faanyagok sárgulása, elszíneződése

Faanyagok sárgulása, elszíneződése

Gyakran ad panaszra okot bizonyos faanyagoknak (jellemzően puhafák esetében) gyorsabban-lassaban történő, sárgás elszíneződése. Ennek mértékére akkor figyelünk fel igazán, amikor egy falikép, szekrény, szőnyeg mögé-alá pillantunk, egy régebben beépített szerkezetet, bútort javítunk, egészítünk ki új fával, új padlót fektetünk a régi mellé. Az elvileg azonos színű új kerti bútor, padló, lambéria, épületszerkezet mégsem ugyanúgy néz ki mint a már meglévő, színe jelentősen eltér. A napsütésnek inkább kitett, színtelen vagy világosabb színű fafelületek intenzívebben sárgulnak mint a sötétebbek, árnyékban levők. Ez a jelenség az általánosan alkalmazott, akár "nem sárguló" és "UV-álló" minőségű bevonatok alatt is fellép, mert ott a bevonat ugyan nem sárgul, de alatta a fa igen. A folyamat viszonylag gyorsan produkál szemmel látható eredményeket, és akár egy kicsit hosszabban elhúzódó tárolás, raktározás, építkezés esetén kellemetlen színeltérési reklamációkat okozhat. Javítása nehézkes és költséges, többnyire csak kompromisszumok révén és veszteségek árán lehetséges.

A PNZ SÁRGULÁSGÁTLÓ (Vergilbungsblocker) a világos színű fafajták UV sugárzástól keletkező sárgulását, szürkülését, sötétedését hosszú időre jelentősen csökkentő fakezelő szer. A kapillárisokban lévő nedvességgel kikristályosodva akadályozza fa duzzadását, zsugorodását, repedését, javítja a szerkezet mérettartását, meghosszabbítja a fa és az arra kerülő bevonat élettartamát. Alkalmazható kül- és beltéri bútorok, padlók, falburkolatok, fafedések, kertibútorok, faházak kezelésére, elsősorban juhar, nyír, luc és más fenyőféléknél.

A fa legyen kezeletlen száraz, tiszta, zsírmentes. A már megsárgult fát le kell csiszolni! A PNZ SÁRGULÁSGÁTLÓ nem fehérítő hatású! Az anyagot alaposan fel kell keverni, majd ecsettel, hengerrel, szórással, merítéssel stb. telítésig fel kell hordani a felületre. Gyártósoron is alkalmazható. A kezelt fa azonnal rakásolható, nem tapad össze. Száradás után valamennyi PNZ termékkel átvonható. Kültéren kékülés és gomba által veszélyeztetett anyagokat a záróbevonat előtt kezeljük PNZ IMPREGNÁLÓ ALAPOZÓ-val (Imprägniergrund).

Záróbevonat, mely lehet bármely PNZ olaj vagy viasz.

A termék, a felület és a környezet hőmérséklete legyen +8°C felett. Száradási idő a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően 12-24 óra. Kiadóssága a fa és a felület minőségétől függően 10-30 m2/liter.

dő kód: